за Христос

Имената в Библията / Венадад

„Син на Всевишния или на най-високо поставения”, 3Царе 15:18

I. Сирийски цар в Дамаск, който се съюзил с Аса (Юдовия цар), да се бие против Вааса (Израилевия цар) - 3Царе 15:18-22. Той опустошил една голяма част от Нефталим.

II. Син и наследник на предния. Две години поред събирал голяма войска и се биел против Ахаав (Израилевия цар). Той е разбит окончателно, чрез помощта на Йеова (Бога на планините и на полетата) - 3Царе 20гл. Ахаав го пощадил, против заповедта на Бога, и му предложил условия за мир. Те както се вижда не били изпълнени, защото три години след това Ахаав подновил бойните действия и бил убит - 3Царе 22гл. Около 9 години след това Венадад пак нападнал Израил, но пророк Елисей е употребен да осуети плановете му - 4Царе 6:8-23. Но когато подновил още веднъж боя, той обсадил Самария и я опустошил окончателно чрез глад. Бог направил да стане внезапно смут между войската му през една нощ, и тя се разбягала - 4Царе 6:17 4Царе 7:6; Притчи 28:1. Малко преди смъртта си, Венадад като се разболял изпратил Азаил да попита пророк Елисей, който бил по това време в Дамаск, какво ще бъде следствието на болестта му. Пророкът отговорил, че болестта не е смъртоносна, но че той ще умре, нещо което скоро се сбъднало, защото не се минало много време, и Азаил удушил господаря си в леглото му - 4Царе 8:7-15.

III. Син на гореспоменатия Азаил. Баща му мъчил и притеснявал Израил, но той изгубил всичко, което баща му спечелил, понеже бе раз Битие 3 пъти от цар Йоаса - 4Царе 13гл.« Назад