за Христос

Имената в Библията / Амон

„Трудолюбив човек”, 4Царе 21:18

I. Четиринадесетият цар на Юда; син на Манасия; възцарява се пр Езекил 642г. преди Р.Х., на 22години и царува само две години в Ерусалим. Той върши зло пред Господа, както баща му Манасия, чрез оставянето на Йехова и покланянето на идолите. Слугите му правят заговор против него и го убиват в дома му, но народа избива всичките съзаклятници и провъзгласява сина му Йосия за цар. Той е погребан в градината на Оза - 4Царе 21:18-26; 2Летописи 33:21-25.

II. Египетски град, наричан още Но Амон или Но. Еврейското име на града е собствено Но Амон, т. е. мястото или жилището на бога Амон - Н-м 3:8. Подобно е гръцкото му име Диосполис, град на Юпитер-Амон. В Езекил - Езекил 30:14-16, и в Еремия - Еремия 46:25, се нарича просто Но. Това име явно обозначава град Тиви, древната и прочута столица на Горен Египет.

Големите развалини на храмовете на Луксор и Карнак и до днес показват величието и великолепието, с които поклонението на Юпитер-Амон. е било извършвано. Развалините на древния град Тиви учудват днешните пътешественици със своята големина и със своето печално и уединено величие. Те са покрити със стари йероглифи и исторически извайки, от които една част се предполага, че изобразяват подвизите на Сисак против Ерусалим в петата година от царуването на Ровоам - 3Царе 14:25. Виж Сисак.« Назад