за Христос

Библейски Речник / Дрехи

Главните дрехи у евреите са хитона (долната дреха), и мантията (горната дреха). Това е "премяната" на евреите - Съдии 14:13,19; Деяния 9:39. Хитонът е една ленена риза, понякога без ръкави, понякога с дълги и широки ръкави. Мъжете са носили хитон до под коленете, а жените до петите. Мантията е един плат, два - три лакътя на дължина, и толкова на ширина; с нея са се обвивали или само са се наметвали. Когато някой не е наметнат с мания, казвали че е гол - Исая 20:2-4; Йоан 21:7. Тази дреха е служела на сиромасите и за завивка - Изход 22:26-27; Йов 22:6. Между хитона и мантията, евреите носели понякога една дълга и широка дреха, ленена или памучна и без ръкави. Ходели обикновено гологлави, но си покривали главата от дъжд или от пек с единия край на горната си дреха - 2Царе 15:30; 3Царе 19:13; Естир 6:12. Свещениците носели една свещена гъжва (чалма); след плена и миряните почнали да носят на главите си гъжви, а жените разни украсени шапчици. Жените и момите носили и була - Исая 3:19, които са знак за срамежливост и покорство към мъжа - Битие 24:65; 1Коринтяни 11:3-10. Понякога обаче, жените се забулвали с цел да си скрият лицето от мъжете - Битие 38:14.

Евреите не сменяли дрехите си като днешните хора, по модата, а според богатството си правели дрехите си за дългогодишно използване - Исая 3:6. За тези съкровища Исус Христос говори, че молец ги разваля - Матей 6:19; Яков 5:1,2. Но ако дрехите и да са оставали еднообразни за дълго време, те пак са се променяли през вековете, и безспорно големи промени са ставали в материята на облеклото, и в украшенията. В първите векове, когато хората са били още прости и невежи се обличали с кожи от животни - Битие 3:21; Евреи 11:37. Скоро обаче, те се научили да предат, да тъкат, да плетат и да шият - Изход 35:25; Съдии 5:30. Дебело платно си правили от козина и от камилски косми, а по-тънко от лен, от вълна, а може би и от памук.

Големците обичали да се обличат в бели дрехи (оттогава белите дрехи са станали знак за богатство и благоденствие) - Еклесиаст 9:8. Библейските писатели когато говорят за ангелите, ги описват облечени в бели дрехи; такива са били и дрехите на Спасителя при преображението Му - Матей 17:2. Светиите също се описват като облечени в бели дрехи - Откровение 7:9,13.

Когато жалеели някого, или когато се каели за някакво престъпление, евреите се покривали с черно вретище или с черен козяк - Исая 50:3; Откровение 6:12. На пророците облеклото обикновено е било черно. В черно са се обличали и вдовиците. Евреите подобно на народите, с които са съжителствали, понякога са се обличали и в пъстроцветни дрехи - Съдии 5:30. Синьо, багрено и червено често се споменават в Св. Писание. Синьото е било свещен цвят. Тънкият шев е бил на голяма почит у евреите - Съдии 5:30; Псалми 45:14.

Женските дрехи не са се различавали от мъжките толкова колкото днес, но пак е имало някаква разлика. Мойсей е забранил жена да носи мъжко облекло, а мъж да се облича в женска дреха - Второзаконие 22:5. Не става ясно защо е било забранено да се носи дреха смесена от вълна и лен - Второзаконие 22:11; може би такава дреха не се е позволявала да се носи по причина на някой езически обичай. Исая в Исая 3:16-23, споменава някои от тогавашните украшения на еврейките, като мантела, фереджета, тънки була и ризи, пояси, забрадки, пръстени, обеци, гривни, дрънкалки и др. В Деяния 19:12, се споменава за кърпи и престилки. Някои жени са носели и ленени гащи. Виж Пояс, Пръстени, Сандали.

За дарове от дрехи често се споменава в историческите книги на Св. Писание. Йосиф дал на всеки от братята си по един комплект дрехи за премяна, а на Вениамин пет комплекта - Битие 45:22. Даже и Соломон приел един дар от облекла - 2Летописи 9:24.« Назад