за Христос

Библейски Речник / Храна

В старите времена, хората са се хранили само с произведенията на своята си земя. Палестина е давала изобилно и животинска и растителна храна; но на Изток растителната храна, се е употребявала повече от животинската. Там хлябът е главната храна, а другите храни са боб, леща, лук, грозде, дървено масло, мед, козе и краве мляко. С тези храни са се хранили в старо време и евреите - Битие 25:29-34; 4Царе 4:38-41. Рибата е била обикновената храна в местата, където е успявало риболовството, и много се е употребявала в Египет, там където са ставали и краставици, дини, прас и чеснов лук - Числа 11:5. И днес още египтяните употребяват тази храна.

Старите, винаги са употребявали месни гозби на пиршества, и в такива случаи гостоприемните патриарси заколвали агне от стадото или теле от говедата - Битие 18:7; Лука 15:23. Богатите, са яли месо по-често, и на тях е било угодно да ядат тлъсти и угоени агнета, ярета и юнци - 1Царе 16:20; Исая 1:11 Исая 11:6; Малахия 4:2. Сиромасите са яли скакалци, понякога сушени, а друг път печени.

Водата е била най-ранното и най-общо питие. Опивателно вино, се е употребявало още от най-старите времена - Битие 9:20 Битие 14:18 Битие 40:1. Финиково вино, и други някои пития, са били познати на старите - Рут 2:14; Матей 27:48.« Назад