за Христос

Библейски Речник / Орел

Една голяма и твърде силна хищна птица, наречена цар на птиците. Естествоизпитателите, описват няколко вида орли, и вероятно в Библията се говори не само за един вид. Великолепният орел, който Брус е нарекъл "златен орел", е много голям. Някои от този вид, са осем крака и четири пръсти от края на едното крило до края на другото крило, и четири крака и седем пръсти от края на опашката до върхът на клюна. От всичките известни птици, орелът хвърчи не само най-високо - Притчи 23:5; Еремия 49:16, но и най-бързо. В Св. Писание се срещат много уподобения на орлите - 2Царе 1:23; Йов 9:26; П. Еремия 4:19. Между плашилата, с които се застрашават израилтяните за непокорство, пророкът е прогласил и това: "Господ ще навлече против тебе народ от далеч, от земния край, като с орлово летене" - Второзаконие 28:49. Напредването на Навуходоносор към Ерусалим, се описва така: "Ето, като облак ще възлезе и колесниците му като вихрушка: конете му са по-леки от орлите" - Еремия 4:13 Еремия 48:40 Еремия 49:22; Осия 8:1. Персийското и Римското знаме беше орел. И днес, образ на орел се вижда върху някои държавни символи, и върху монетите на Съединените Американски Щати.

Вярва се, че орелът живее до дълбока старост, и понеже и той ,както другите птици сменя перата си, и така се подмладява, Давид като изброява Божиите благости за Израил казва: "Насища (Бог) с благости старостта ти; младостта ти се подновява като на орел" - Псалми 103:5; Исая 40:31. Грижовността, с която орелът учи своите орлета да летят, прекрасно изяснява Божията промисъл за своя народ - Изход 19:4; Второзаконие 32:11,12.

Орелът е забележителен с острото си зрение и обоняние. Орловото месо, както и месото на всичките хищни птици, се е считало от израилтяните за нечисто.« Назад